SOCIAL
In  DIY,  Huis en tuin,  Marin

Bruisballen met gekleurd zout en kokosolie – DIY

By aapnootxiem | Comments: 0 | 28 juli 2017
Omdat wij in ons nieuwe huis een bad hebben, vond ik het tijd om zelf bruisballen te maken.

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar een recept voor bruisballen, natuurlijk op Pinterest. Het recept dat ik heb gevonden leek simpel genoeg.
Al was het niet al te makkelijk om alle ingrediënten te vinden. Bij Holland&Barrett(voormalig de Tuinen) vond ik het citroenzuur, zuiveringszout(baking soda), essentiële oliën en Epsom zout.
Terwijl je in de supermarkt natuurlijk gewoon grof zeezout, maiszetmeel en kokosolie kunt vinden. De kleurstoffen heb ik bij de toko gevonden, waar ze trouwens ook baking soda verkopen, en een stuk goedkoper!

Ingrediënten

 • 3 eetlepels Epsom zout of grof zeezout
 • 1/2 cup zuiveringszout (baking powder)
 • 1/4 cup maiszetmeel
 • 1/4 cup citroenzuur
 • 1 ruime eetlepel kokosolie (zacht)
 • Optioneel: eetbare kleurstoffen
 • Optioneel: essentiële oliën naar keuze

maiszetmeel. zuiveringszout. maizena. citroenzout. baking soda. DIY Bruisballen met Epsom zout, essentiële oliën kokosolie. Bathbomb. Aap Noot Xiem blogs.

 

Benodigdheden

 • Cupcake bakvorm of ijsblokjesvorm
 • Sprayflesje gevuld met water
 • Mengkom groot 1x
 • Schaaltjes (evenveel als het aantal kleuren kleurstof)
 • Lepel
 • Maat kopjes

DIY Bruisballen met Epsom zout, essentiële oliën kokosolie. Bathbomb. Aap Noot Xiem blogs.

“Recept”

 1. In een klein schaaltje of kommetje kan je het zout vooraf kleuren. Per kleur heb je een apart schaaltje nodig. Ik heb twee kleuren en heb het zout dus over twee schaaltjes verdeeld. Per schaaltje voeg je in ieder geval 3 druppeltjes kleurstof, hoe feller je de kleur wilt hoe meer kleurstof je kunt toevoegen. Het zout moet vervolgens even apart staan om de kleurstoffen goed op te nemen.
 2. Ondertussen kan je verder met de rest van het recept. De droge ingrediënten samenvoegen en roeren in een mengkom: zout, zuiveringszout, maiszetmeel, citroenzuur.
  Vervolgens kan je hierbij ook de essentiële oliën toevoegen, ik heb gekozen om roos toe te voegen. Ongeveer 10 druppeltjes.
 3. Bij de droge ingrediënten voeg je vervolgens een zeer ruime lepel kokosolie. Dit roer je door het mengsel, totdat alle klontjes gladgestreken zijn. Ik heb ervoor om meer olie toe te voegen, dus meer dan de ruime eetlepel uit het recept.
 4. Nu is het tijd om het gekleurde zout toe te voegen en goed te verdelen door het mengsel.
 5. Om de bruisballen te vormen neem je een kleine hoeveelheid van het mengsel en duw je het samen in je handpalm. Als het niet goed aan elkaar plakt is dit het moment op het sprayflesje met water te gebruiken. Al moet je daarbij wel opletten dat het niet teveel gaat bruisen in de mengkom. Tussen elke spray en elk bruisballetje dat je vormt goed roeren in het mengsel. Ik heb vervolgens de gevormde balletjes in ronde ijsklompvormpjes. Waar ik ze een dagje in heb laten zitten om ze goed te laten drogen.
 6. Nadat ik ze uit de vorm heb gehaald heb ik ze per stuk bewaard in plastic cadeauzakjes, als een cadeautje voor mij zelf.

Essentiële oliën. Kleurstoffen. maiszetmeel. zuiveringszout. maizena. citroenzout. baking soda. DIY Bruisballen met Epsom zout, essentiële oliën kokosolie. Bathbomb. Aap Noot Xiem blogs.

 

Resultaat

Ik heb een heerlijk bad gehad met mijn eigengemaakte bruisbal. Al was het geen erg bruisend geheel, maar dat komt waarschijnlijk door overmatig gebruik van water en/of olie bij het maken van de ballen. De rozengeur was heerlijk, het bad kreeg een licht blauw tintje. En toen ik uit bad stapte was de kokosolie voelbaar op mijn huid. Alsof ik een badolie gebruikt had. Heerlijk verzorgend.
Dit recept was heel makkelijk om te maken. En ik vond het heerlijk om het naar mijn smaak te maken met de rozengeur. De volgende keer ga ik niet de moeite doen om kleurstof toe te voegen, dat had voor mij geen toegevoegde waarde. Maar het was een makkelijk en goedkoop alternatief voor bruisballen van de drogist of parfumerie!

Ik kan het je aanraden om zelf te proberen om bruisballen te maken, volgens mij ook hartstikke leuk samen met kinderen!

Lieve groeten,

Marin

PS. Kijk ook eens in onze WEBWINKEL voor zachte biologische kinderkleding van Aap Noot Xiem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X