SOCIAL
In  DIY,  Marin

Wasbare wattenschijfjes – beter voor het milieu.

By Marin | Comments: 0 | 30 juni 2017
Zelfgemaakte wasbare wattenschijfjes

Mijn voorraad wattenschijfjes is bijna op. Nu heb ik nog 2 kleine reisverpakkingen met wegwerpwattenschijfjes over. Tijd voor een andere meer duurzame oplossing. Misschien is het ondertussen tijd voor wasbare wattenschijfjes. Umm.. Wasbare wattenschijfjes? Ja, katoenen wattenschijfjes die je wast na het gebruik. En dan nog een keer gebruikt. En nog een keer. Ik had hier al vaker dingen over voorbij zien komen bij (internationale) bloggers en vloggers. En de redenen waarom mensen voor wasbare wattenschijfjes kiezen is meestal omdat het beter is voor het milieu of hun portemonnee.

Flanel (o) en wafelstof (b)

Door mijn recent opgedane kennis over katoen en de productie van katoen wilde ik graag overstappen. Maar de kant en klare wasbare wattenschijfjes vond ik veel te duur. Online vond ik ze vanaf €0,75 tot €3,00 per stuk. Gelukkig is daar ook een antwoord op te vinden: het zelf maken van de wattenschijfjes. Ik heb verschillende versies geprobeerd met badstof, hydrofiel, flanel en wafelstof. Nadat ik ze langere tijd gebruikt heb ben ik vooral fan van wafelstof aan de ene kant en flanel aan de andere kant. Ik heb bij de lokale stoffenwinkel deze stof kunnen vinden bij de restjes. Daardoor was het heel betaalbaar. Het leuke is dat beide stoffen er in allerlei kleurtjes zijn. Mijn wattenschijfjes zijn in een naturelle gebroken witte kleur, omdat dit nu eenmaal voor handen was.

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Een kurken onderzetter als hulpmiddel bij het maken van wasbare wattenschijfjesIk heb de wattenschijfjes gemaakt door op de achterkant van de beide stoffen een cirkel te tekenen, met een onderzetter als patroon. Deze stoffen leg je met de slechte kanten op elkaar. Daarna kan je beginnen met naaien. Zelf heb ik voor mijn stapel wattenschijfjes de naaimachine erbij gepakt. Mijn eerste probeersel met een zigzagsteek zorgde voor een veel te harde rand. En het hele wattenschijfje krulde er ook nog eens door op. Die proefjes heb ik dus gedag gezegd. Maar de wattenschijfjes die ik nu het liefst gebruikt zijn met een simpele rechte steek, 2 keer rond gestikt. Deze hebben geen harde randen, zitten goed op elkaar en blijven goed na het wassen.

Werken ze ook?

En hoe bevalt het gebruik van wasbare wattenschijfjes? Erg goed! Soms was ik de wattenschijfjes met handzeep om de ergste (waterproof) mascara en make-up resten eruit te halen voordat ik ze in de was gooi. Op die manier blijven ze er beter uitzien. De flanellen zijde is heel zacht voor mijn huid. De wafelstof zorgt voor stevigheid in de wattenschijfjes. Het oppervlakte is een stuk groter dan de meeste standaard wegwerp wattenschijfjes. Daardoor heb ik er ook maar 1 nodig voor het verwijderen van mijn make-up. Het wassen en drogen van de wattenschijfjes kost amper moeite. En ik vind het een heel prettig idee dat dit weer een beetje afval scheelt elke week.

Wasvoorschriften

Zelfgemaakte wattenschijfjes drogen op een wasrek

De meeste fabrikanten raden aan om te wassen op 60 of 90 graden. Een stuk warmer dan mijn standaard wasjes, daarom zou ik ze bij mijn witte handdoeken en beddengoed doen. Ik kan aanraden om de wattenschijfjes te verzamelen en te wassen in een wasnetje. Je raakt ze zo kwijt, om ze vervolgens terug te vinden in een dekbedovertrek. Belangrijk om te vermelden: je mag geen gebruik mag maken van wasverzachters. Wasverzachters verstoppen de vezels, waardoor de doekjes en schijfjes hun werk niet goed kunnen doen. En als je een droger hebt kunnen de schijfjes ook gewoon in de droger.

 

 

 

 

 

 

Ik gebruik nu ongeveer twee maanden alleen nog maar wasbare wattenschijfjes en het bevalt nog steeds prima!

Lieve groeten,

Marin

 

 

PS. Kijk in onze webwinkel voor producten van ons eigen kledingmerk: ANX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X