SOCIAL

GOTS

Alle stoffen die worden verwerkt in de kleding van anX zijn voorzien van het GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard) . Het GOTS keurmerk geeft aan dat de stof bestaat uit biokatoen of andere biologisch geteelde vezels. De standaard stelt bijvoorbeeld eisen aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast moeten de fabrieken een duurzaam afvalwatersysteem gebruiken en zuinig met water en energie omgaan.

GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden, die gebaseerd zijn op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden.

De GOTS standaard wordt ketendiep toegepast in de verwerking van biologische vezels. Bepaalde erkende standaarden en certificaten voor biologische landbouw zijn door GOTS toegestaan, vervolgens begint certificering op basis van GOTS bij de eerste stap in de verwerking.

GOTS wordt beheerd door de International Working Group (IWG), die bestaat uit vier organisaties, namelijk: International Association Natural Textile Industry (IVN) in Duitsland, Soil Association (SA) in Engeland, Organic Trade Association (OTA) in Amerika en de Japan Organic Cotton Association (JOCA).
Een controleorganisatie gaat na of aan de eisen wordt voldaan. Control Union voert bijvoorbeeld controles uit en daarnaast zijn er andere organisaties die deze controles mogen uitvoeren nadat zij een goedkeuring hebben gekregen van de IWG. Deze organisaties staan op de website van GOTS vermeld.

X