SOCIAL
In  Gezin,  Marin,  Persoonlijk

Wij zijn een Inhuis steungezin in Apeldoorn

By Marin | Comments: 0 | 21 juli 2017
Een vast onderdeel van het leven van Wessel en mij  is onze rol als steungezin.

Op Twitter zag ik eind 2015 een bericht voorbij komen van gemeente Apeldoorn waarin werd verteld dat zij voor een nieuw project op zoek waren naar steungezinnen. Wij hadden samen al gesprekken gehad over pleegzorg of weekend pleegzorg. Wij vonden de verplichting die je aangaat daarbij te groot. Daardoor stond dat verder uitzoeken op een laag pitje. Toen het steungezin via Inhuis voorbij kwam, zag ik daarin een laagdrempelige versie van weekend pleegzorg in. Je bent zelf helemaal vrij om je grenzen te stellen. Om aan te geven welke mogelijkheden je hebt, in welke mate jij je huis en tijd beschikbaar stelt.

Wat zijn vraaggezinnen en steungezinnen?

Vraaggezinnen zijn veelal gezinnen waarbij er (tijdelijk) sprake is van een overbelaste situatie. Het kan gaan om een alleenstaande ouder die veel naar het ziekenhuis moet. Maar het kan ook gaan om een gezin waarvan een van de ouders ernstig ziek is. Mensen die op dat moment wat hulp nodig hebben om weer vaste grond onder hun voeten te krijgen. Een steungezin is een gezin, echtpaar of persoon die tijd en ruimte biedt aan een gezin. Als steungezin ben je geen hulpverlener. Maar wat je wel doet is er zijn voor de kinderen en het gezin. Je kan bijvoorbeeld kinderen opvangen bij je thuis zodat zij ongecompliceerd een dag leuke dingen kunnen doen. Terwijl de ouders (of andere gezinsleden) thuis even op adem kunnen komen. Het kan ook zijn dat je juist een jongere elke week aan tafel hebt zitten om mee te eten. Om deze jongere te ondersteunen in de weg naar zelfstandigheid.

Waarom is het nodig?

Het is niet vanzelfsprekend dat mensen een netwerk om zich heen hebben die hen kan helpen in moeilijkere tijden. Het komt vaak voor dat de mensen uit het netwerk zelf ook overbelast zijn. Dat kennissen, familie of vrienden zelf ook geen bandbreedte of energie over hebben om net dat steuntje in de rug te zijn. Misschien is het ook wel moeilijk om op zulke momenten terug te vallen op je netwerk.

Hoe zien onze matches als steungezin eruit in de praktijk?

Sinds juni 2016 hebben wij onze eerste match. Een leuke actieve jongen van 13 waar wij elke 2 weken mee afspreken. Hoe een match eruit ziet of ingevuld wordt ligt helemaal aan de betrokken gezinnen. Bij ons gaat het in overleg met de jongen en zijn moeder. Op dit moment hebben wij geen contact met medewerkers van het Inhuis project m.b.t. deze match. Wij zijn nu kennissen van elkaar en maken onderdeel uit van elkaars leven. En het is vooral heel erg leuk. Deze match klopt gewoon. We vermaken ons prima met z’n drietjes en zijn steeds meer bij elkaar op ons gemak. We hebben ook leuk contact met de rest van zijn gezin, worden op de hoogte gehouden van wat er speelt. Het betreft hier een langdurige match, wat inhoudt dat er geen einddatum op staat. Dat is ook het verschil met bijvoorbeeld maatjes-projecten. Er is geen einddatum gesteld en er zijn niet vooraf doelen opgesteld die behaald moeten worden. Het staat helemaal los van hulpverlening of verbetertrajecten.

Sinds december 2017 is er een andere match tot stand gekomen. Dit is een tijdelijke match tussen mij en een gezin. Dit is een match die uit nood geboren is. Ik pas 1 doordeweekse dag op de baby, zodat moeder tijd heeft voor een-op-een contact met haar andere kind. Moeder heeft meer hulp nodig, maar er is nog geen ander steungezin beschikbaar die haar dit kan bieden. Deze ene dag zal ook stoppen zodra er een betere match gemaakt kan worden. Ik hoop dat er z.s.m. een steungezin gevonden wordt, zodat moeder de juiste ondersteuning krijgt.

Het is vooral erg leuk

Ik kan het iedereen aanraden om te kijken of er een vergelijkbaar initiatief is bij jou in de buurt. Een goede kloppende match is het begin van een leuk contact. In ons geval voornamelijk een excuus om veel spelletjes te spelen en schepijs te eten. Maar juist ook om te delen wat je zelf hebt. Iedereen heeft toch momenten in zijn leven waarbij anderen je een steuntje in de rug hebben gegeven? Het is zo fijn om zelf er te kunnen zijn voor een ander. Maar wat ik wil meegeven is dat het vooral erg leuk is, juist daarom kan ik het iedereen aanraden.

 

Lieve groeten,

 

Marin

 

Ps. In de webwinkel van Aap Noot Xiem kan je hele mooie eerlijke producten voor kinderen vinden van zacht biologisch katoen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X