SOCIAL
In  Marin

Marins kledingkast #1. Hoe duurzaam is mijn kledingkast?

By Marin | Comments: 0 | 14 april 2017
Hoe maak  ik mijn huidige kledingkast meer verantwoord?

Nu ik zelf eigenaar en ontwerper ben van een eerlijk en duurzaam kinderkledingmerk, krijg ik regelmatig (terecht) de vraag of mijn kledingkast ook verantwoord is. Het korte antwoord is: Nee, de inhoud van mijn kledingkast is niet duurzaam, niet biologisch en niet eerlijk. Dat is nogal wat: een garderobe die totaal niet voldoet aan je eigen eisen. Ik heb veel excuses(of smoesjes) waarom mijn kledingkast niet aan dezelfde eisen voldoet als de kleding van Aap Noot Xiem. Kosten, aanbod, gemak en ga zo maar door. Maar doordat ik heb geleerd over de productie van stoffen en kleding kijk ik ook anders naar mijn eigen kledingkast. Ik ben mij meer en meer bewust van mijn eigen keuzes.

De eerste stappen om mijn kledingkast zo verantwoord mogelijk te maken hebben helemaal niets te maken met nieuwe kleding kopen. Het gaat er vooral om hoe ik het beste om kan gaan met kleding die ik al bezit. Een mooie infographic die ik tegenkwam benoemde de 5 R’en:

1 – Reduceer

Minder kopen. Hoe minder je koopt hoe minder er vervuild en verbruikt wordt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mij was het makkelijkste om te reduceren door meer kritisch te kijken naar de kledingstukken die ik wil kopen. Los van eisen rondom fair fashion of duurzaamheid. Ik lees de kledinglabels om te zien van welke stoffen het kledingstuk gemaakt is. Ik kan zelf totaal niet uit de voeten met kledingstukken van 100% viscose. Maar ik ben ook kritisch over de pasvorm en kwaliteit van een kledingstuk. Als ik op zoek ben naar een blouse, dan wil ik die pas kopen als het plaatje helemaal klopt. Als de blouse “het NET niet is”, dan laat ik het hangen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Herstel werkzaamheden. duurzame kledingkast.2 – Repareer

Het is volgens mij net zo makkelijk om zelf iets te herstellen of te laten herstellen, als iets nieuws kopen. Ik merkte bij mijzelf dat ik een klein gaatje in mijn mouw al voldoende vond om een kledingstuk af te schrijven. Zelfs een van mijn meest favoriete shirts verdween zo bijna uit mijn kledingkast. Toen ik mij daar bewust van werd heb ik dat shirt geprobeerd te maken, en het is gelukt. Ook al was het maar een shirt dat ik voor 15 euro gekocht heb, ik ben blij dat het nog even mee gaat. Vooral toen ik er vervolgens achter kwam dat het uit het “assortiment” was bij de winkel waar ik het gekocht had. Ik wilde namelijk nog zo’n shirt aanschaffen, maar die waren er dus niet meer!
En als een kledingstuk niet helemaal naar wens is kan je het altijd laten vermaken. Zo heb ik van een zomerjurkje de mouwtjes laten veranderen. Want de jaren tachtig mouwen (poffend tot aan de ellebogen), bleken na de eerste keer dragen toch wat teveel van het goede. Na het vermaken ben ik weer dol die jurk. Dit jaar gaan we samen een derde zomer in, ze hangt al klaar in mijn kledingkast.

 

3 – Recycle

Duurzame kledingkast, Textiel inzamelpunt.Ikzelf ben vrij rigoureus als het aankomt op mijn kleding. Wanneer iets een miskoop blijkt te zijn of ik ben erop uitgekeken gaat het weg. Daarmee bedoel ik niet dat het in de afvalbak gaat, dat is onzin! Er zijn verschillende goede alternatieven voor de prullenbak. Je kan altijd proberen ze online te verkopen of te ruilen. Wanneer dat niet mogelijk is, of dat teveel moeite is: lever oude kleding dan in bij een goed doel dat kleding inzamelt(zoals een kledingbank). Of lever het in bij een textielverzamelpunt, je weet wel van die containers van bijvoorbeeld Humanitas of Leger des heils. Daar mogen ook kledingstukken in die gebruikssporen hebben. Of resttextiel, zolang het maar niet (sterk) vervuild is. Schoenen kan je daar trouwens ook inleveren. Alles in goed afgesloten tassen natuurlijk.

4 – Repurpose

Dit is het hergebruiken van kledingstukken voor een ander doeleinde. Bijvoorbeeld (schoenen)poetslappen maken van een oud shirt. Of je kan van een oude sok een knuffel maken. Op Pinterest kan je heel veel DIY projecten vinden. Alleen al de mogelijkheden met een oude spijkerbroek lijken eindeloos. Zo heb ik een schort, een tas en zelfs een muur organizer op pinterest voorbij zien komen. Zelf ben ik niet veel verder gekomen dan het maken van een speelkleed voor mijn oppaskindje en een DIY met lapjes stof.

5 – Reinvent

Het opnieuw uitvinden of herontdekken van artikelen uit je kledingkast. Misschien doe je dit automatisch wanneer je minder nieuwe kleding koopt. Maar het is de moeite waard om met een creatieve blik te kijken naar jouw kledingkast(en misschien die van je partner?). Hiermee kies je er dus voor om nieuwe passende outfits te maken met wat je hebt, in plaats van nieuwe artikelen te kopen. Een jurk net anders stylen waardoor het niet alleen een nette jurk is voor op je werk, maar ook casual te dragen is.

Binnenkort komt er een blog van mij online over hoe ik meer verantwoorde kledingkeuzes ga maken.

Lieve groeten,

Marin

 

PS. Kijk in onze webwinkel voor producten van ons eigen kledingmerk: ANX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X