SOCIAL
In  Marin

Marins kledingkast #2. Verantwoorde kledingstukken

By Marin | Comments: 0 | 21 april 2017
Hoe vind ik verantwoorde kledingstukken?

Sinds Aap Noot Xiem, ben ik kritischer aan het kijken naar mijn eigen kledingstukken. Alleen al door het uitzoeken welke keurmerken er zijn heb ik al meer geleerd over de hoge mate van vervuiling in de katoenproductie (en verwerking). Laat staan de vervuiling van de kledingindustrie. En als ik producten vindt die gemaakt zijn van bio-katoen ben ik nog niet op de helft. Want ik wil ook dat de arbeidsomstandigheden op de productieplek goed zijn. En dat de bedrijven waar ik van koop ook bij hun eigen productieproces een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk nastreven. En met deze eisen in mijn achterhoofd kijk ik naar nieuwe producten die ik ga aanschaffen. Stukje bij beetje probeer ik de inhoud van mijn kledingkast te “verduurzamen”. Ik ben daar net mee begonnen, dus het grootste gedeelte van mijn kleren voldoet niet aan mijn nieuwe eisen. Het verduurzamen van mijn kledingkast doe ik aan de hand van de onderstaande drie punten: minder kopen, verantwoord kopen en de levensduur van mijn kleding verlengen.

Leren van miskopen

Verantwoord kopen begint bij mij, bij het minder kopen van kleding. In het verleden heb ik veel miskopen gedaan. Door van deze miskleunen te leren, doe ik steeds minder miskopen. Ik ben erachter gekomen wat voor mij werkt, welke kledingstukken ik keer op keer draag. En daardoor weet ik nu in een winkel welke kleding ik in ieder geval voorbij kan lopen (alles van viscose). En koop ik geen kleding waar ik over twijfel. Ik heb mijn eigen smaak leren kennen en blijf daar trouw aan bij het winkelen.  In mijn geval is de basis dus een donkerblauwe spijkerbroek, met enkellaarsjes met een lage tot halfhoge hak. Wat ik erop draag loopt uiteen van een blouse of t-shirt met colbertje tot een crew neck sweater. In deze kleding ervaar ik veel vrijheid, het is makkelijk zonder dat ik mij er slonzig door voel. Een manier om een garderobe op te bouwen die volledig is maar niet overvloedig is door middel van de “capsule wardrobe”. Als je op bijvoorbeeld Pinterest of Youtube kijkt, vind je uitleg en allerlei tips hoe je dit kunt aanpakken.

Verantwoord kopen

Ik koop nu op een meer verantwoorde manier. In mijn geval begint dat dus bij minder kopen en goed nadenken over een nieuwe aanschaf. Maar ik ben ook op zoek gegaan naar merken die het in mijn ogen wel goed doen. In de standaard winkels die ik vind in de Apeldoornse hoofdstraat zal ik nu waarschijnlijk niet slagen. Gelukkig zijn er nu zoveel meer online mogelijkheden! Ik hoef niet per se naar een bepaalde stad om de kleding te vinden die ik wil dragen. Er zijn zelfs een aantal grote kleding webshops met een aparte afdeling op hun site voor verantwoorde kledingstukken, bijvoorbeeld fair fashion op de site van Wehkamp. Maar er zijn ook steeds meer webshops die zich specialiseren in “groene” kleding. En als ik van een kledingmerk weet dat ze voldoen aan mij eisen, kan ik het ook makkelijk vinden via een zoekmachine. Een tip voor het checken van merken is Rankabrand op deze site kan je merken hun duurzaamheid inzien en met elkaar vergelijken.
Maar verantwoord kopen is niet alleen het kopen van nieuwe kleding van verantwoorde biologische merken, maar juist ook tweedehands. Een ander alternatief is het ruilen en delen van kleding. Er zijn verschillende initiatieven waar ongewilde items geruild kunnen worden voor kleding van een ander. Deze ruilbeurzen vinden door heel Nederland plaats, of je kan online ruilen. Of je kan zelf natuurlijk ook een ruilfeestje houden. Ikzelf heb via marktplaats en een tweedehandswinkel (appel en ei, heeft filialen in meerdere plaatsen) een paar kleine succesjes gehad. Dit is vaak goedkoper dan het kopen van verantwoorde merken. Al is het vinden van goede merken steeds makkelijker, voornamelijk online.

Kleding met een langere levensduur

Daarbij kan je denken aan kwaliteitskleding. Een trui die gemaakt is van een stevige kwaliteitsstof in plaats van een simpel dun tricotje van een fastfashion keten. Maar het begint juist door het zorg dragen voor kleding die ik al hebt. Dat kan o.a. op deze manieren:

  • Repareren van kleding als het mogelijk is, dat gaatje op de mouw even dichtnaaien.
  • Kleding wassen in waszakjes.
  • Kleding binnenstebuiten wassen
  • Eco wasprogramma op lagere temperaturen.
  • Kleding uithangen i.p.v. elke keer wassen. Een kledingstuk buiten of in de badkamer uithangen kan ervoor zorgen dat luchtjes uit de kleding verdwijnen.
  • Je kleding niet drogen met de droger, maar lucht drogen. Dat zal niet voor iedereen altijd even haalbaar zijn, maar het kan de levensduur van je kleding echt vergroten.
  • Pluizentondeuse om pluisjes e.d. te verwijderen.

 Binnenkort komt er een blog online over mijn eerste verantwoorde kledingaankoop. 

Lieve groeten,

Marin

 

PS. Kijk in onze webwinkel voor producten van ons eigen kledingmerk: ANX

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X