SOCIAL
In  Activiteit,  Marin

Naailes – Het opdoen van vakkennis

By Marin | Comments: 0 | 24 januari 2017

Naailes was voor ons een oplossing voor een van de problemen waar wij heel snel tegen aanliepen: ons gebrek aan kennis. Wij hebben geen van beide een retailachtergrond en kunnen zelf geen kleding maken. Wij hadden veel te weinig kennis over kledingstukken en hoe deze tot stand komen. En dat kan best lastig zijn op het moment dat je een kledinglijn start. Daarom werken wij samen met een partij die van onze ontwerpen patronen en vervolgens producten maakt(blog over ontwerpen).

Maar wij zijn vanaf de start van ons bedrijf ook op naailes gegaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat we kennis opdoen over stoffen, patronen en het maken van kledingstukken. Daarbij hebben wij aan onze lerares een geweldige bron aan informatie. Zij is zeer kundig en vind geen vraag te dom om te beantwoorden. Er zijn wel vragen die ze amusant vindt(en terecht!).

Naailes is echt leuk. Zo zijn wij allebei begonnen met een kindershirtje van rekbare stof begonnen. In mijn geval was dat een kleine hel op aarde. Het was niet te doen! Dus mijn bewondering voor kleermakers is daardoor groots. Wat ontzettend knap om dat goed in elkaar te krijgen. Op aanraden van “juf” zijn wij vervolgens allebei aan de slag gegaan met een poplin katoen. Dat is een geweven katoen waar geen rek in zit. Goed voor beginners. Daarmee hebben wij meters gemaakt en uiteindelijk dekens(die zijn bijna af).
Wij zitten samen in een atelier ruimte boven een pianowinkel, met grote tafels en naaimachines. Jo-Anne heeft een grote voorraad aan garen, scharen en benodigdheden. En geduld. Want er gaat nogal eens iets niet helemaal volgens plan. Sommige cursisten(ik) zijn altijd bang dat ze het niet kunnen en zitten met ingehouden adem achter de naaimachine. Andere cursisten willen nog wel eens op 1 stuk 3 verschillende fouten maken(ik noem geen namen, of toch wel: Astrid).

Daarnaast nemen onze samples mee naar naailes en vragen haar mening. Wij vragen uitleg over bepaalde keuzes die je kan maken bij het in elkaar zetten van een pakje. Bijvoorbeeld bij een elastiek in de broeksband. Wil je dat het elastiek in de naad mee wordt genaaid? Zodat het minder rolt of verschuift. Wat tot gevolg heeft dat er qua omvang van het broekje minder verscheidenheid mogelijk is. Door het inwinnen van kennis en het bespreken van de samples worden onze producten ook echt beter. Omdat wij er nogmaals naar kijken en met een objectieve deskundige bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Onze volgende project wordt het ontwikkelen van een babymutsje. Wij gaan zelf verschillende patronen en (stof)combinaties uitproberen. En wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Want het kan nog wel even duren voordat die mutsjes in productie genomen gaan worden.

Lieve groeten,

Marin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X