SOCIAL
In  anX,  Marin

Hoe wij ontwerpen, van idee naar kledingstuk

By Marin | Comments: 0 | 17 januari 2017

Met het opstarten van Aap Noot Xiem zijn wij professioneel gezien een hele nieuwe weg in geslagen. Naast het opzetten van het bedrijf, zijn wij de afgelopen maanden ook kledingstukken aan het ontwerpen. Iets wat wij nog niet eerder hebben gedaan. Deze blog gaat over hoe wij als leken onze eerste kledingstukken hebben ontworpen.

Allereerst hebben wij veel gesproken met elkaar om een sterke basis te vormen voor ons bedrijf. Heel belangrijk, omdat deze basis in veel gevallen onze keuzes bepalen. Deze basis bestaat onder andere uit onze vier beloftes: 100% biologische katoen, handgemaakt in Nederland, gebruiksgemak en kwaliteit.
Deze beloftes vertalen wij naar onze ontwerpen. Onze ontwerpen en de uiteindelijke producten moeten kloppend zijn met onze overtuigingen en eisen. Enerzijds zijn dat minimum eisen zoals het gebruik van biologisch katoen en geproduceerd in Nederland. Anderzijds zijn dat meer subjectieve eisen.  Zoals: onze producten moeten comfortabel zijn voor het kind en gemakkelijk voor verzorgers.

Het ontwerpproces zijn wij samen begonnen aan de keukentafel. Daar hebben wij zonder belet te worden door enige professionele kennis op het gebied van kledingontwerpen, onze eerste ontwerpen getekend. Wij zijn met die tekeningen en een aantal voorbeelden uit de kledingkast van Astrids kinderen, om ons verhaal te ondersteunen, naar Enschede gegaan. Het is maar goed dat wij een voorbeeld hadden van het trappelpakje, want onze tekening was niet heel erg bruikbaar. Wij hadden alleen een tekening van de voorkant gemaakt. Wij hadden ook geen maten of afmetingen erin opgenomen. En details die wij met een contrastkleur hadden getekend, werden niet als zodanig herkend.

Wij hebben hierbij ontzettend veel geluk gehad met de hulp van onze producent(Stage 53). Aan de hand van onze potloodtekeningen, toelichting en meegebrachte voorbeelden zijn de eerste samples gemaakt. De samples gaven ons inzicht in onze ontwerpfouten. Door uitleg en input van Shandra(zie bovenstaande foto) zijn onze kledingstukken mooier geworden dan wij zelf hadden bedacht.
Tijdens het ontwikkelen van onze eerste producten heeft dit onder andere tot gevolg gehad dat wij steeds meer hebben weggelaten. Minder bleek meer. De extra’s die wij hadden toegevoegd waren in sommige gevallen hinderlijk voor een van onze basis principes: comfort. Zo zorgde het extra detail aan de zoom voor een te stug manchet.

Het ontwerpproces van onze eerste producten was een aaneenschakeling van leermomenten. Na een periode van 2 maanden hebben wij 1 product waar wij helemaal tevreden mee zijn. Daarnaast zijn er 2 andere producten zo goed als afgerond.

En ja, dit betekent dat er snel mooie producten te vinden zijn in onze shop.

Lieve groeten,

Marin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X