SOCIAL
In  DIY,  Marin

Pompom kattenspeeltje van een oude spijkerbroek

By Marin | Comments: 0 | 21 mei 2017
Een simpele pompom van een oude spijkerbroek

Een pompom van een oude spijkerbroek is (voor nu) het derde en laatste kattenspeeltje dat ik zelf probeer te maken. Dit idee heb ik wederom gevonden op Pinterest. Het leek mij leuk om met zo’n pompom voor Keetje aan een bamboestok vast te maken als hengel. Of als extraatje aan haar krabpaal te hangen.

Benodigdheden:

  • Oude spijkerbroek, rok, overhemd, of jasje.kattenspeeltje pompom karton
  • Schaar
  • Karton
  • Touw

Ik had toevallig nog een oude versleten spijkerbroek liggen en daar heb ik dunne reepjes stof van geknipt. Het is makkelijker om te werken met een lange reep. Houdt daar rekening mee als je gaat knippen. Probeer zo lang mogelijke reepjes te maken bijvoorbeeld de lengte van een broekspijp. De repen kan je aan elkaar vastmaken door ze te knopen. De knoopjes hoeven op zich geen  belemmering te vormen bij het maken van de pompom.
Vervolgens heb ik het karton klaar gemaakt voor het wikkelen. Je hebt twee gelijke cirkels nodig met een gat in het midden(als een donut). Op een stuk karton heb ik twee cirkels getekend met een van onze kurken onderzetters als mal. Voor de binnenste ring heb ik het klosje gebruikt waar mijn baktouw op zit.

 

Wikkelen

Daarna is het tijd voor het aloude wikkelen van het “draad”. Je houdt de twee kartonnen ringen op elkaar terwijl je de draad rondom de cirkels wikkelt. Het is belangrijk dat het gelijkmatig verspreid om het karton komt. Ik kwam tijdens het wikkelen met mijn draad in de knoop. Na de eerste rondes heb ik daarom een bolletje gemaakt van het overige draad. En dat ging een stuk gemakkelijker.

Knippen

Na het wikkelen komt het enige wat lastigere gedeelte: het knippen! Je moet een ruimte maken tussen een aantal reepjes zodat je een scherpe schaar tussen de twee kartonnetjes kan steken. Vervolgens moet je tijdens het knippen de spijkerstof vasthouden met je duim. Dit stukje is even opletten. Je wilt natuurlijk niet dat de draadjes van het karton af vallen. Omdat ik het vrij strak had gewikkeld, bleef het vrij goed zitten.

Knopen

kattenspeeltje - draadje knopen pompomAls je helemaal rond bent met knippen is het tijd voor het knopen en bevestigen van het touw. Allereerst schuif ik het baktouw tussen de twee kartonnetjes. Vervolgens knoop ik de pompom stevig vast. Ik trek het goed aan en volgens mij heb ik een driedubbele knoop gebruikt. Het touw heb ik niet direct op de knoop afgeknipt. Door een langer stuk touw over te laten kan ik dit kattenspeeltje ergens aan ophangen. Een deurkruk, haar krabpaal of aan een bamboestokje om er een vishengel van te maken. Vervolgens kan je het karton van de pompom afschuiven of doorknippen. En hiermee is het kattenspeeltje helemaal klaar!

Keetje vond het een prachtig speeltje, vooral als wij er mee gingen zwaaien. Maar ik ben er niet blij mee. Er komt namelijk ontzettend veel pluis en stof van af! Dit komt doordat er stretch in de spijkerbroek zat en doordat er allemaal kleine reepjes aan elkaar geknoopt zitten. Al die kleine uiteindes rafelen, en die korte draadjes vallen er met het spelen uit. Langere repen en een stugge spijkerstof zullen minder rommel maken. Een ander alternatief is een geweven katoen, zoals een oud dekbedovertrek. Dat zal minder gaan pluizen en stof opleveren. Maar mijn versie van het speeltje was voor ons helaas geen succes. Daarom hieronder een lijstje met tips!

Tips:

  • Gebruik een stugge spijkerbroek, zodat het niet teveel gaat rafelen of pluizen.
  • Probeer een zo lang mogelijke reep stof te gebruiken, zodat je niet teveel knoopjes hebt in je pompom.
  • Wikkel zo gelijkmatig mogelijk, zodat je pompom niet scheef wordt.
  • Als je het speeltje wilt ophangen laat het draad dan lang genoeg.

 

Lieve groeten,

Marin

 

PS. Kijk in onze webwinkel voor eerlijke producten van zacht biologisch katoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X