SOCIAL
In  anX,  Duurzaam,  Product

Textielafval bij de productie van kleding.

By aapnootxiem | Comments: 0 | 24 juli 2017
Waar kleding gemaakt wordt, blijven restjes over.

Ook bij Aap Noot Xiem is er sprake van textielafval bij het maken van onze kledingstukken. Omdat er bij ons sprake is van kinderkleding zijn er bij ons minder veel resten. Door alle kleine onderdelen van de kledingstukken kan er meer stof gebruikt worden. Daarnaast maken wij op dit moment gebruik van een beperkt aantal verschillende stoffen. Op die manier maximeren wij het gebruiken van de stoffen die wij hebben. Maar dan nog hebben wij afvaltextiel. Vanaf het begin hebben wij gevraagd aan ons atelier  om alle resten te bewaren. En dat wordt heel netjes gedaan. Zoals te zien is op de afbeelding hebben wij van onze eerste partij resttextiel vlaggenlijnen gemaakt. Met die vlaggenlijnen versieren wij onze kraam, wanneer wij op een markt staat. Met de andere restjes hebben wij allerlei plannen, wij zullen ze in ieder geval niet op de vuilnisbelt laten belanden. In tegenstelling tot veel van de textielresten in de fastfashion industrie. Het is namelijk een groot onderdeel van de vervuiling die de kledingindustrie veroorzaakt.

Hoeveelheid textielafval bij productie van kledingstoffen.

Het is dus niet alleen de consument die zorgt voor textiel afval. Bij de productie van stoffen en kleding is er ook sprake van afval. Er zijn verschillende onderzoeken en cijfers hierover te vinden. Er wordt beschreven dat de mate van afval bij productie tussen de 10% en 30% van de hoeveelheid gebruikte stoffen is. En dat het vrijwel nooit beneden die 10% uitkomt. Dit zorgt ervoor dat er een gigantische overschot is. Het meest optimistische scenario van reversesources.net gaat uit van 40 miljard vierkante meter aan textielafval per jaar. Het meest pessimistische scenario gaat uit van het dubbele: 80 miljard vierkante meter.

Hoe ontstaat al dat textielafval?

  • Sample productie afval: Onderdeel van het productieproces is het maken van samples. Het kan zijn dat een sample de eerste keer niet meteen goed is. Dat kan komen door verschillende oorzaken; miscommunicatie, incompetentie bij productie of fouten in het ontwerp. Dit heeft tot gevolg dat samples niet verkoopbaar zijn. Daardoor zijn deze samples niet meer dan afval. 
  • Foute stoffen: Stoffen kunnen de verkeerde kleur hebben of er kunnen fouten in de stof zitten. Een weeffout of een haal in de stof waardoor het onbruikbaar is. Hierdoor kunnen er grote hoeveelheid stof ineens afgeschreven worden als textielafval.
  • Bij het maken van een kledingstuk zijn er allerlei resten die overblijven. Wanneer een patroon uit een stof geknipt wordt zijn er altijd resten stof. Het patroon zal in vrijwel alle gevallen niet precies gebruik maken van de gehele stof. Bij het maken van kledingstukken heb je altijd de restjes van het bijknippen van een kledingstuk, of restjes stof.
  • Productie fouten: Ook tijdens het maken van de kleding kan er van alles misgaan. Er kunnen problemen zijn met machines. Waardoor een kledingstuk mislukt. Maar ook menselijke fouten bij het maakproces zijn natuurlijk niet ondenkbaar.
  • Eindinspectie: Wanneer een kledingstuk klaar is komt er de laatste controle. En ook door kan blijken dat er fouten zitten in de kledingstukken. Er kunnen fouten gemaakt zijn bij het persen, stomen of strijken. Of er blijkt bij het eindproduct dat de maten of afmetingen niet kloppen(bron: fibre2fashion).

Wij zullen jullie op de hoogte houden van de projecten die wij gaan ondernemen met de restjes van onze kledingproductie.

Groeten,

Astrid & Marin
Aap Noot Xiem

PS. Kijk in onze webwinkel voor producten van ons eigen kledingmerk: ANX

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X