SOCIAL
In  Astrid,  Product

Het vinden van een producent voor onze kledingstukken

By Astrid | Comments: 0 | 12 januari 2017

Eind vorig jaar besloten we Aap Noot Xiem kinderkleding op te starten. Een van de eerste dingen die we vervolgens moesten uitzoeken was of er een producent was die onze kleding kon maken. We hebben beide niet de ervaring of het talent om op professionele wijze kleding in elkaar te zetten. Het is voor ons erg belangrijk dat de kleding van goede kwaliteit is. De stof moet zacht en biologisch zijn, maar ook de afwerking van de kledingstukken is essentieel.

De belangrijkste eisen die we hadden voor de producent waren, naast de goede kwaliteit, dat de kleding gemaakt kan worden in kleine oplages en dat de arbeidsomstandigheden er goed zijn. Omdat we een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk willen achterlaten als bedrijf is het voor ons vanzelfsprekend dat de kleding zo lokaal mogelijk geproduceerd wordt.

We vonden verschillende producenten in Nederland, maar zagen steevast eisen over grote productiehoeveelheden en de productie werd uitbesteed in Polen, Turkije of verder. Toch bleken er lokaal mogelijkheden te zijn en zo kwamen we in gesprek met een bedrijf uit Twente, Stage 53.

Na een kennismakingsgesprek met de oprichter van het bedrijf waren we ontzettend enthousiast. Stage 53 heeft een atelier in de binnenstad van Enschede en sinds kort ook een in de binnenstad van Almelo.  Het bedrijf wil eerlijke textielproductie terugbrengen in Twente en wil de werkgelegenheid in dit gebied bevorderen. Stage 53 begeleidt studenten van het ROC die de modeopleiding doen en biedt werk aan werkzoekenden en vluchtelingen met een confectieachtergrond.

Dus, een bedrijf met een maatschappelijk doel, goede arbeidsomstandigheden dat produceert in Nederland. Een groot deel van onze wensen was daarmee vervuld. Tijdens het gesprek hebben we al wat voorbeelden zien langskomen van kleding die door Stage 53 gemaakt is, maar aangezien dat kleding was voor volwassenen, wilden we nog wel graag zien of ook de babykleding, met alle kleine details die daarin zitten, op een zelfde hoog niveau kon worden gemaakt.

Samen met een kleermaker met Syrische achtergrond van Stage 53, hebben we onze ideeën omgezet in patronen waar hij samples van heeft gemaakt.  Dit waren gesprekken waar we goed de tijd voor namen. Gezien de taalbarrière moesten we steeds goed checken of we hetzelfde bedoelden, wij hadden niet altijd de juiste technische termen paraat en hij kon met Arabisch als moedertaal niet altijd de juiste Nederlandse omschrijving vinden. Gezien het enthousiasme aan beide kanten van de tafel was dit echter zeker geen onoverkomelijk probleem.

Overleg met producent

Overleg met onze kleermaker bij producent Stage 53

Wat een geweldig moment was het toen we een foto van hem doorgestuurd kregen van het eerste sample. Er moesten in het ontwerp nog wel wat aanpassingen plaatsvinden, niet alles wat we in gedachte hadden werkte zo goed in het echt, maar het was duidelijk, Stage 53 kon een geweldige kwaliteit leveren.

We hebben een kleermaker gevonden die met zijn enthousiasme en expertise van grote waarde is voor onze kledinglijn.

Groetjes Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X