SOCIAL
In  Astrid,  Gezin

Voorlezen

By Astrid | Comments: 0 | 21 maart 2017

Elke avond, als de kindjes naar bed gaan, lezen we ze voor. Voorlezen is een vast onderdeel van ons bedtijdritueel. Elke avond gaat het pyjamaatje aan, worden de tanden gepoetst onder het zingen van het tandenpoets liedje van Dirk Scheele, lezen we 2 boekjes en zingen we een bedtijd liedje. Daarna weten ze dat het echt tijd is om te gaan slapen. Vooral de oudste weet al precies wat er gaat komen en legt tijdens het slaapliedje zijn kussen nog even goed, ‘jij mag nu wel uit bed mama’, en gaat heerlijk onderuit liggen

Ik vind het voorlezen altijd erg leuk. Het is een gezellig moment met de kindjes. Met de jongste is het vooral zoeken naar de plaatjes en nieuwe woordjes lezen. De oudste heeft zelf al hele verhalen bij de boeken. Hij zit op dit moment ontzettend in een ‘waarom fase” en weet bij elke bladzijde meerdere vragen te verzinnen. “Waarom pakken de muisjes de taart af? Waarom heeft mama hond een taart gemaakt?” enzovoort.

Ook door de jeugdgezondheidszorg wordt het belang van voorlezen onderschreven. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit verschillende voordelen komen van voorlezen. Kinderen leren er veel van. Het is goed voor de taalontwikkeling. Dankzij een boekje van zijn achternicht weet mijn jongste zoontje nu wat een bloem is. Een blom! Hij is vooral erg trots op zichzelf, steeds als hij een blom weet te ontdekken op een van de pagina’s. Naast nieuwe woorden leren kinderen door samen boekjes te lezen ook wat een juiste zinsopbouw is en ze leren zich te concentreren.

Ook kan het lezen van boekjes over bepaalde onderwerpen een kind leren dat onderwerp beter te begrijpen. Wij hebben mijn oudste zoontje kunnen voorbereiden op een ziekenhuisbezoek door er boekjes over te lezen en met behulp van een speelgoed koffertje met doktersspulletjes. Ook de zindelijkheidstraining begin met boekjes. Het boekje “Cas op het potje” leerde mijn zoontje dat grote jongens een echte grote jongens onderbroek dragen op het potje zitten als ze moeten plassen.

Het lezen van een boekje geeft ook midden op de dag even een rustig momentje. Als ze een tijd druk hebben gespeeld, is het fijn om even samen te zitten en te lezen. Vaak rennen ze dan alsnog heen en weer. Naar de kast om het ene boekje terug te zetten en een volgend boekje te pakken. Maar het geeft de mogelijkheid om even lekker te zitten en te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X