SOCIAL
In  Activiteit,  Marin

Wandelingen uit ‘de natuur ontdekken’ – in en om Apeldoorn

By Marin | Comments: 0 | 7 juli 2017
Het eerste blogje van een drieluik over leuke wandelingen maken

Wij hebben een boekje met 9 wandelingen in en om Apeldoorn, ‘de natuur ontdekken’. Het boekje is uitgegeven door IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, afdeling Apeldoorn.  Helaas is het boekje niet meer te koop, maar het idee is dat ze alsnog online komen. De IVN afdeling Apeldoorn heeft ook andere interessante wandelroutes staan op hun pagina. Wij hebben het boekje anderhalf jaar geleden in huis gehaald en sindsdien hebben wij nog maar 4 van de 9 routes gelopen. Wij wandelen meestal gewoon door de stad, of in het paleispark van ’t Loo. Maar zondag was het weer te goed om te negeren. Met het verhuizen en wat daar bij komt kijken waren wij ook echt toe aan een wandeling door de natuur.

Natuur ontdekken

wandelingen rondom apeldoornHet boekje is zo ontzettend leuk. De routes worden in de lopende tekst beschreven. Een van de aanwijzingen van een de laatste wandelingen was bijvoorbeeld: “Bij het bordje waterwingebied rechtsaf het pad in slaan”. En vervolgens wordt er veel verteld over de omgeving  en de natuur waar je doorheen loopt. In deze route werd er stilgestaan bij libellen, waar schijnbaar meer dan 50 soorten van voorkomen in Nederland. Het volgen van de route ging vandaag niet geheel vlekkeloos. Maar na een omweg vonden we de weg weer terug en konden wij langs de dopheide een heuveltje op. En de weg vervolgen zoals in het boekje omschreven stond.

Tijdens deze wandeling waren overal de sporen van zwijnen te vinden. Nou, ja sporen. Het zijn niet echt subtiele dieren die zwijnen. Alsof er iemand de aardappeltuin met overtuiging had staan omspitten. Hele stukken waren omgeploegd, en hier en daar zag je nog net een poot afdrukje. Van de reeën en herten waren vooral hun paden terug te vinden. In het boekje werd daar nog extra op gewezen, het wild wegennetwerk. En als je er eenmaal op let zie je overal de routes van die dieren terug. Dwars op het pad, tussen alle begroeiing door. Van grove dennen, tot bosheide.

Wandelingen rondom ApeldoornKorstmos en slijmblob

Het kan zo simpel zijn. Een beetje om je heen kijken. Dan worden de meest alledaagse zaken interessant. Een boom die bedekt is met bruin korstmos, alsof er een kaneelontploffing heeft plaatsgevonden. Of dan de dikke laag slijm die op de stam van een omgezaagde boom verzameld lag. Geen idee wat het slijmblob daar deed, of wat het was. Het maakte in ieder geval een goor geluid. Een beetje zoals te natte elleboogjes macaroni van vroeger, wanneer je daar met een lepel doorheen roert. Maar ook even stil staan kijken hoe een roodborstje door het kreupelhout heen en weer hipt.

Maar wat vooral opviel was ons grote gebrek aan kennis. Want dat geluid wat wij hoorden… Was dat nou een ooievaar die aan het klepperen was? Of is er een specht aan de gang? Want, ooievaars zijn toch meer weidevogels dan bosvogels? Nou daar ga je al. En om nou de hele tijd met je  telefoon in de aanslag door zo’n bos heen te banjeren. Na een paar foto’s steek dat apparaat graag weer weg(Picture or it didn’t happen).

 

Lieve groeten,

Marin

 

PS. Kijk in onze webwinkel voor producten van ons eigen eerlijke kinderkledingmerk van heel zacht katoen: ANX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X