SOCIAL

Wasnoten uitproberen als duurzaam alternatief

By aapnootxiem | Comments: 0 | 4 augustus 2017
Wij hebben zeepnoten geprobeerd als alternatief wasmiddel.

Er zijn verschillende redenen waarom wij wasnoten wilden uitproberen. De eerste reden was het natuurlijke karakter van de schillen. Het sprak ons aan dat de noten vrij zijn van allerlei toevoegingen en parfum. Erg aantrekkelijk als je jonge kinderen hebt met een gevoelige huid, of zelf een gevoelige huid hebt. Daarnaast is het een duurzaam alternatief,  de schade aan het milieu is minimaal. Dat sluit aan bij onze kleding.

Seepje wasnoten

De wasnoten van Seepje zijn een alternatief wasmiddel dat 100% plantaardig is. Het zijn namelijk de noten van de “Sapindus” boom, oftewel de zeepnotenboom. De schillen van de vrucht van deze boom worden (voornamelijk in India) al eeuwen gebruikt om kleding mee te wassen. Omdat deze schillen saponine bevat, dit reinigt en werkt antibacterieel. Het is daarmee een soort natuurlijke zeep, volgens de website van Seepje.. De zeepnoten zijn parfumvrij en geven geen geur af aan de kleding. Een mogelijkheid om te parfumeren is het toevoegen van een aantal druppeltjes geurolie. Veel gebruikt in de was zijn lavendel, eucalyptus en grapefruit. Een ander alternatief is het toevoegen van huishoudazijn met citroengeur, bijkomend voordeel daarvan is dat het goed is voor kleurbehoud en zorgt voor zacht wasgoed. Een nadeel van wasnoten is dat zij geen witmakers bevat. Dit kan tot gevolg hebben dat er een grauwe of gele waas op wit wasgoed komt na een tijdje. Om dit tegen te gaan kan je altijd kiezen voor het toevoegen van een witmaker, hiervoor zijn verschillende reguliere als eco-verantwoorde opties(vb. percarbonaat).

Kosten van zeepnoten

De gebruikte schillen kunnen na gemiddeld 3 wasjes bij het GFT afval. De verpakking van Seepje bevat 150 gram en is volgens de verpakking goed voor 30 wassen. Met een kilo zeepnoten(online te koop) zou je dan 200-300 wassen kunnen doen. Het nadeel aan de merkloze schillen t.o.v. Seepje is dat deze niet fairtrade zijn. Deze keuze maakt iedereen voor zich natuurlijk. Een kilo wasnoten heb ik online kunnen vinden voor bedragen tussen de €11,- en €17,- terwijl een verpakking van 150 gram bij Seepje €7,95 kost. Een aanzienlijk prijsverschil.

Seepje Wasnoten een duurzaam alternatief voor de was. Veilig voor ons biologisch katoen. Te gebruiken bij het wassen met lage temperaturen. Geen parfum of giftige stoffen die slecht zijn voor tere babyhuidjes van prematuur geboren kinderen. Pasgeboren kinderen. Dreumes. Peuter.

Onze ervaring met Seepje wasnoten

Wij zijn zelf de wasnoten gaan uitproberen. Want wij willen dit niet aanraden als veilig alternatief als het niet werkt. Wij vinden het een fijn idee dat deze wasnoten vrij zijn van alle parfum en nare stoffen. En er kan gewoon op lage temperatuur gewassen worden.

Astrid: matig vervuilde gezinswas.

De eerste keer dat ik het probeerde was ik er niet van overtuigd dat het niet werkte. Dus ik heb een tweeede was geporbeerd met de wasnoten. In deze was zat een trui met nieuwe pastavlekken (rood). Niet voorbehandeld. Er zaten wat poepvlekken in een slaapzakje(doorlekken). En deze spullen waren niet schoon geworden. Het was er niet uit gegaan. Voor echte vlekken werkt het dus niet. Met gewoon wasmiddel gaan deze vlekken er ook uit zonder voorbehandeling. En dat heeft mijn voorkeur, omdat het tijd bespaard. Maar ook het gemak! Niet direct hoeven handelen als er een vlek ontstaat. Of alle was stuk voor stuk checken op vlekken.
Ik miste ook de geur van frisse was. De parfum die hoort bij wasmiddel vind ik vanzelfsprekend. Dat miste ik bij de wasnoten.

Voor ons is het nu geen werkbaar wasmiddel. Misschien is het makkelijker om te gebruiken als mijn kinderen ouder zijn. Mijn kinderen hebben nog regelmatig ongelukjes of eten overal. En wie weet is het voor andere moeders wel te doen. Moeders die wel altijd denken aan een schortje of slabbetje bij het eten. Voor ons is gemak en tijdsbesparing op dit moment belangrijker.

Marin: licht vervuilde kinderloze was.

Ik mis ook de geur van frisse was. Maar alle lichte vervuiling van het dragen van kleding wast er prima uit.
Wij hebben veel witte was en daarmee vertrouw ik niet alleen op de wasnoten. Als daar een vlekje op zit spray ik die van te voren even in. Daarnaast gaat er een kopje soda mee met de was. Dat lijkt vooralsnog voldoende om de witte was wit te houden.
Een nadeel van de schillen vind ik dat ze plakkerig worden in onze warme wasruimte. Ik moet altijd mijn handen goed wassen nadat ik met de noten in de weer ben geweest.

Ik ben niet geheel overtuigd, maar de verpakking wasnoten ga ik gewoon opmaken. Misschien kan wat geurende olie mij nog overtuigen. Dat zal ik bij de volgende was eens proberen.

Seepje Wasnoten een duurzaam alternatief voor de was. Veilig voor ons biologisch katoen. Te gebruiken bij het wassen met lage temperaturen. Geen parfum of giftige stoffen die slecht zijn voor tere babyhuidjes van prematuur geboren kinderen. Pasgeboren kinderen. Dreumes. Peuter.

Zakje gevuld met wasnoten

 

Wij zijn geen van beide echt enthousiast over het wassen met deze schillen. Maar, voor Marin werkt het goed genoeg. 

Groeten,

Astrid & Marin
Aap Noot Xiem

ps: kijk in onze WEBWINKEL voor deze en andere producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X